Kayıt Ol
 
Forumumuzda iyi vakit geçirmeniz dileğiyle

Web sitenizi tanıtın
Okunma sayısı 21919 defa
14 Şubat 2018, 02:14:09
-Meta Tag Kullanımı
-Arama Motorlarına Kayıt

GİRİŞ:

Bu devirde Internet ile haşir-neşir olan biri iseniz, mutlaka ve mutlaka bir Web sitesi yapmışsınızdır. Her şeyi güzelce yaptınız. Güzelce bir Web alanı alıp sitenizi büyük bir umutla gönderdiniz. Doğal olarak sitenizin ziyaretçi oranının her geçen gün artmasını bekleyecek ve isteyeceksiniz. Ama bakıyorsunuz ki sitede yeller esiyor. Çok normal bir olay. Siteyi yapmak için ne kadar uğraştıysanız, sesini duyurmak için de en az o kadar çaba sarf etmeniz gerecek. Malum sitenizin adresi Internet kullanıcılarının içine doğmayacak ya! Siz de sitenizin adını duyurmak için, gerekli arama motorlarına veya toplist'lere kayıt yaptıracak ve sayfalarınıza ilgili kodları ekleyip hitinizi arttırma çabalarına girişeceksiniz. Nedir bu gerekli kodlar? Tabii ki META Tag'leri. İsterseniz öncelikle META Tag'i nedir? Ne işe yarar? Gibi soruları yanıtlayarak başlayalım.

META Tag'ler, mutlaka sayfalarınızda bulunması gereken, kullanımı oldukça basit HTML unsurlarıdır. META Tag'ler sayfaya ait önemli bilgilerin bulunduğu HTML kodlarıdır. Yani hazırlanmış olan sayfanın, kim tarafından hazırlandığı, sitenin tanımı, telif hakları bilgileri vs. bu kısımda yer alır. Ayrıca, sitenizin arama motorları tarafından fark edilmesi için gerekli anahtar kelimeleri de (keywords) bu kısma yazarak, sitenizin arama motorları tarafından tanınmasını ve gerekli kategoriye yerleştirilmesini sağlarlar. Internet üzerindeki arama motorları şu an META Tag'ler üzerine arama yaptıkları için, size de öncelikle sayfanızdaki bu Tag'leri doğru bir şekilde düzenlemek düşüyor. Bu sayede siz üzerinize düşen görevi yaptıktan sonra gerisi arama motorlarına kalıyor.

META TAG'LERİN SAYFA İÇİNDE KULLANIMI :

Şimdi sayfa içerisinde META Tag kullanımını, örneklerle anlatalım. Aşağıda verdiğimiz kodları kendinize göre düzenleyip sayfanızın içersindeki, satırlarının arasına yerleştirin.

AUTHOR
META Tag'e gelen bu eklenti ile sayfayı hazırlayan kişinin, kişisel bilgileri bu kısımda belirtilir. Bu Tag'in sayfalarda kullanımına çok az rastlarız. Eğer hazırladığınız sayfa içerisinde, isim kullanılmasına izin verilmiyorsa, bu Tag'i kullanarak sayfanın kimin tarafından yapıldığını belirtebilirsiniz. Kullanılışı:



DESCRIPTION
Bu Tag Web sayfanızın kısa bir tanımının yer alacağı kısımdır. Mesela siz Yahoo!'dan bir arama yaptırdınız ve bir çok site sıralandı. Bu sitelerin linklerinin hemen altında o site hakkında açıklayıcı cümleler bulunuyor. İşte siz de kendi sitenizi en doğru şekilde tanıtacak cümleleri Description bölümüne yazacaksınız. Bu sayede arama yapanlar, siteniz hakkında bilgilere sahip olacak ve sitenizden yararlanabilecekler. Size düşen görev, sitenizi en iyi şekilde tanımlayacak birkaç cümle yazmak olacaktır. Aşağıdaki örnekte bir Web design sitesinin tanımını görüyorsunuz. Gerekli kısımları kendi sitenize uyarlayın.



KEYWORDS
İşte META Tag'inin en önemli takısı Keywords. Şu an bir çok arama motoru, veritabanındaki siteleri Keywords Tag'ine göre araştırma yapıp önümüze sunuyorlar. Hani bazen arama yapınca ilgisiz ve bir o kadar da alakasız sayfalarla karşılaşıyoruz ya, işte bunun sebebi bazı akıllı Webmaster'ların Keywords'lerine akıllarına gelen her şeyi yazmalarıdır. Bu sayede sitelerinin hitini arttırmayı sağlıyorlar. Bu durumda bizleri hayatımızdan bezdiriyor. Bu Tag içersine sitenizi en iyi şekilde tanımlayacak, istediğiniz kadar anahtar kelime yazabilirsiniz. Örnekte bir Web design sitesinin anahtar kelimeleri yer alıyor.



GENERATOR
Sayfanızı hangi Web editörüyle hazırladıysanız bu kısma programın adını yazmanız gerekiyor. Merak etmeyin zaten hazırladığınız birçok editör bunu size bırakmadan, büyük bir özveriyle yapıyor. Kullanımı;


COPYRIGHT
Bu Tag'i kullanarak sayfanızın telif hakları ile ilgili bilgilerinizi ekleyebilirsiniz. Kullanılışı;



Bu tür Tag'leri düzenleyen programlar da mevcut. Yani bütün bu kodları teker teker yazmak istemiyorsanız bu programları kullanabilirsiniz.

SİTEMİZİ ARAMA MOTORLARINA KAYIT ETTİRELİM:

Sayfamızın META tag'lerini düzenledik. İşi sağlama almak için, arama motorlarına sitemizi nasıl kaydederiz öğrenelim. Şu an bir çok arama motoru veritabanını, ziyaretçilerin kayıtları üzerine genişletmiş durumda. Siz de kendi sitenizi arama motorlarına kaydederek hitinizi arttırabilirsiniz. Sizler için, popüler arama motorlarına nasıl kayıt olunacağını inceledik ve adım adım anlattık.

ALTA VISTA
http://www.altavista.com/
Bildiğimiz gibi Alta Vista şu an en çok kullanılan arama motorlarından bir tanesi. Sizde sitenizi buraya kaydettirerek hitini bir nebze de olsa arttırabilirsiniz. Aşağıdaki adımları teker teker uygulayarak sitenizi Alta Vista'ya kaydedebilirsiniz.

1. Öncelikle http://www.altavista.com/ adresine bağlanın ve en alt taraftaki "Submit a Site" linkine tıklayın.
2. Karşınıza çıkan pencere de "AltaVista Search Index" kısmındaki "Submit" linkine tıklayın ve devam edelim.
3. Karşınıza çıkan form da sitenizin ismini yazıp "Submit URL" düğmesine basın. Son olarak "Thank You" mesajını alacaksınız.

EXCITE
http://www.excite.com/
Bir diğer popüler arama motoru ise Excite'dir. Ama arama kalitesi ortalamanın üzerine çıkmıyor. Ama basit arama seçeneklerini kullanarak aradığınızı kolayca bulabilirsiniz. Şimdide Excite'ye sitemizi ekleyelim:

1. http://www.excite.com/ adresine bağlanın ve en alt kısımdaki "Add URL" linkine tıklayın.
2. Bu bölümdeki ilk seçenek olan "Excite Plus" sitenizi makul bir ücret karşılığında bir çok arama motoruna ekliyor. Ama biz bu seçenekle ilgilenmediğimiz için hemen alt taraftaki "Click here" yazan linke tıklayın.
3. Karşımıza doldurmamız gereken bir form çıkıyor. Aynen aşağıdaki gibi doldurun.

Your URL: Sitenizin adresini yazın.
Your Email: Mail adresinizi yazın.
Primary Language: Burada "Other" seçeneğini seçin.
Geographical Location: Ülkenizi seçin.

4. En sondaki seçenekte de sitenizin kategorisini belirleyin ve son olarak "Send" düğmesine basın. Karşınıza "Thank You" yazan bir pencere gelecektir. Bundan da anlıyoruz ki sitemizi başarıyla eklemişiz.

INFOSEEK
http://www.infoseek.com/
Bu siteye bağlandığınızda otomatik olarak http://www.go.com/ adresine yönlendirileceksiniz şaşırmayın. Çünkü site Go Network iletişim ağının bir parçası oldu. Sözü fazla uzatmadan sitemizi veritabanına ekleyelim. Aşağıdaki adımları takip edin:

1. Öncelikle http://www.infoseek.com/ adresine bağlanın ve karşınıza çıkan pencerenin en alt kısmındaki, "Ad a URL" linkine tıklayın.
2. Karşımıza çıkan sayfada yapmamız gereken tek şey adres kutucuğuna sitemizin adresini yazmak ve "Add/Update Site" düğmesine basmak.
3. Bu aşamadan sonra sitemiz veritabanına ekleniyor. İsterseniz üst kısımdaki "Submit your URL" kutucuğuna sitenizi yazarak daha fazla arama motoruna kayıt yaptırabilirsiniz.

LYCOS
http://www.lycos.com/
Aşağıdaki adımları takip ederek sitenizi Lycos arama motoruna kayıt ettirebilirsiniz:
1. http://www.lycos.com adresine bağlanın ve en alt taraftaki "Add Your Site to Lycos" linkine tıklayın ve devam edelim.
2. Karşınıza çıkan sayfada yapmanız gereken tek şey sitenizin adresini ve e-mail adresinizi gereken yerlere yazıp, "Add Site to Lycos" düğmesine basmak.
3. Bundan sonraki aşamada site Lycos'un veritabanına ekleniyor. Ayrıca size çeşitli kayıt seçenekleri de sunuluyor. Bunları kullanarak bedavaya veya belirli bir ücret karşılığı sitenizi sizin yerinize çeşitli arama motorlarına ekliyorlar.

Ayrıca belirli bir ücret karşılığında, sitenizi otomatik olarak yüzlerce arama motoruna kaydettirebilirsiniz. Bunların dışında bu kadar siteye teker teker bağlanıp kayıt yapmak size zor geliyorsa, arama motorlarına kayıt programlarını kullanabilirsiniz.

Kayıtlı