Kayıt Ol
 
Sitemizde Verdigimiz Porgram indirme linkleri Çalışmıyorsa KIRIK LİNK BİLDİR yazısına tıklayınız...

Kung Fu
Okunma sayısı 1375 defa
19 Şubat 2018, 23:32:31



Çin dışında genelde kung-fu olarak tanımlanan wushunun 3 bin yıldan fazla bir tarihi var. Çin'deki rahiplerin manastırlarda sistemleştirdikleri kung-fu, dinsel bir çalışma metodu olarak şekillendi. Çin'deki kültür devriminden sonra ülkedeki savaş sanatları wushu adı altında toplandı. İlk olarak 1985'de Avrupa Wushu Federasyonu, daha sonra 1988'de Pekin'de Uluslararası Wushu Federasyonu kuruldu.





Wushu, Çin savunma sanatlarının genel adıdır. Çin dışında genel de Kung Fu (Çince:功夫, Pinyin: gōngfu) olarak tanımlanan spor türleri de buna dahildir. Çince Kung Fu terimi beceri anlamına gelir; savaş sanatlarının dışında da herhangi bir alanda kullanılabilir. Buna karşılık Wushu Savaş Sanatı anlamına gelir.

Geleneksel Wushu

Çin savunma sanatlarının kökeni tam olarak bilinememektedir. Efsanelere göre tarihi binlerce yıl öncesine dayanır; ancak bunları belgeleyecek yazılı kaynak bulunmamaktadır. Buna karşılık M.Ö 4. yüzyılda yazılmış olan Zhuangzi adlı kitapta savunma sanatlarından bahsedilir.


Efsaneye göre ilk savunma sanatı Sarı İmparator'un (efsaneye göre MÖ. 2698'de tahta çıkmıştır) geliştirdiği Jiao di'dir. Bu spor Zhou Hanedanlığı döneminde geliştirilen Jiaoli denilen güreşin atası olarak kabul edilir.


Bunun dışında günümüzde Taijiquan olarak bilinen stile benzer egzersizlerin Taocu rahipler tarafından MÖ. 6 yüzyıldan itibaren uygulandığı iddia edilir. Günümüzde popüler bir stil olan Shaolin'in kökeninin ise 5. yüzyılda yaşamış ünlü bir Budist rahip olan Bodhidharma'ya dayandığı söylenir. Bunların dışında günümüze kadar yüzlerce wushu stili ve binlerce form (taolu) geliştirilmiştir.

Tarihte ilk defa wushu terimi Güney Song Hanedanlığı döneminde yaşamış olan şair Yán Yánzhī (MS. 384-456) bir şiirinde kullanılmıştır. Bugün ise Modern Wushu 1949'dan sonra Çin Halk Cumhuriyeti'nde geliştirilen bir gösteri sporunun adıdır.

Modern Wushu
Modern Wushu müsabakaları taolu (Çince:套路, formlar) ve sanda (散打, döğüş) olmak üzre iki disiplinden oluşur. Form müsabakasında sporcular değişik stillere ait formlar ve manevraları sergiler ve bunlar belli kurallara göre değerlendirmeye alınır.


Wushu müsabakaları değişik dallar altında toplanır. Bunlar:

* Çıplak Elle
o 長拳 Changquan (Uzun Yumruk)
o 南拳 Nanquan (Güney Yumruğu)
o 太極拳 Taijiquan (Tai Chi Yumruğu)

* Kısa Silahlar
o 刀 Dao (Bıçak)
o 劍 Jian (kılıç)
o 太極劍 Taijijian (Tai Chi kılıcı)
o 南刀 Nandao (Güney Bıçağı)

* Uzun Silahlar
o 棍 Gun (Sopa)
o 槍 Qiang (Mızrak)
o 南棍 Nangun (Güney Sopası)

* 散打 Sanda


Gerçekte saldırı ve savunmanın yanında, akrobasi ve baleye benzer kareografik hareketler ve Uzakdoğu felsefesi Wushu altında toplanır.Bununla beden ve ruhun uyumu sağlanır. İnsan karakterlerinin geliştirilmesi,idarenin ve öğrenme kabiliyetinin güçlenmesi ve hoş görüşlü davranış biçimi sağlanır. Wushu uygulaması sadece yarışma öğretmez. Pratik zeka ile başarıyı sağlayan,ruh ve moral gücü veren bir sistem olup. Aynı zamanda konsantrasyonu geliştiren bir antrenman türüdür. Antrenmanlarda esas olan vücudun her bölümünü ayrı ayrı çalıştırmaktır. Wushu da denge solunum egzersizleri,esneklik düşünce pratik zeka ve meditasyon önemlidir. Bu, beden sağlığını en iyi şekilde etkiler.


Wushu adı altında hareket formları taolu zorunlu geleneksel, serbest, aletli ve aletsiz olarak sınıflandırılırlar. Yine Wushu adı altında müsabakalar SANSHOU kuralları çerçevesinde SANDA ismi ile yapılır. Wushu stilleri şu bölümlere ayrılırlar. Güney,kuzey,sert,yumuşak hızlı,yavaş uzun,kısa,yüksek,derin. Wushu ilk olarak 1985'de Avrupa Wushu federasyonu E.W.F. kurarak organize oldu. Daha sonra 1988 de Uluslar arası Wushu Federasyonu Pekin'de kurularak daha da genişledi.Bugün 116 ülkede federasyonu bulunmaktadır.Wushu da yüzlerce stil ve binlerce form olduğundan yarışmalar belli standartlarda yapılmakta idi. Bunun üzerine 367 Wushu profesörü bir araya gelip, Wushu'yu standardize ettiler. Böylece aşağıdaki yarışma bölümleri oluştu.


Taolu dalında: 1. NAN QUAN 2.CHANG QUAN 3.TAİCHİ QUAN 4.DAO SHU 5.JİAN SHU 6. QİANG SHU 7.GUN SHU 8.SANDA Olmak üzere toplam 8 sistem kabul edildi.2000 Yılında bu yarışma sistemlerine ilave olarak TAİCHİ JİAN, NAN GUN, NAN DAO Kabul edilerek toplam 11 sistemde yarışılması kararlaştırıldı. 2002 Yılında Dünya Olimpiyat komitesi tarafından tanınarak 2004 Atina Olimpiyatlarında son kapanış günü gösteri olarak tüm dünyaya sunulmuş 6 kategoride 2008 Beijing Olimpiyatlarında yarışma olarak girmesi Olimpiyat Komitesi tarafından kararlaştırılmıştır. Wushu Sporu 2004 Yılında OPSIONAL, yani serbest Taolu sistemi olarak kabul edilmiş ve kalitesi çok yüksek bir spor olmuştur.

Türkiye'de Wushu
Türkiye'de 1970'li yıllardan beri Kung Fu adı altında çalışılmış; 1990 yılından itibaren dünyada yapıldığı şekliyle ülkemizde Modern Wushu çalışılmaya başlanmış; 1999 yılında Federasyonu kurulmuştur. 1999 yılında katıldığımız Hong Kong Dünya Şampiyonası'nda ilk Dünya ikinciliği ülkemize getirilmiş; 2002 yılında Portekiz'de yapılan Avrupa şampiyonasında 1 Avrupa Şampiyonluğu, 1 Avrupa ikinciliği, 2 Avrupa üçüncülüğü; 2003 yılında Azerbaycan'da yapılan 14 ülkenin katıldığı Uluslararası Turnuvada 11 madalya kazanılmış; 2003 Yılında Çin'de yapılan Dünya Şampiyonasında 4 Dünya üçüncülüğü kazanılmış; 2004 Yılı Moskova'da yapılan Avrupa şampiyonasında 3 Avrupa şampiyonluğu, 2 Avrupa ikinciliği 1 Avrupa üçüncülüğü kazanılmış; 2004 yılı Moskova da yapılan Avrupa gençler kupasında Taolu dalında 9 madalya kazanılmış ve Ülkemize Avrupa üçüncülük Kupası getirilmiştir. 2005 yılı vietnamda yapılan 8.wushu dünya şampiyonasımda 3 bronz madalya 2006 3.wushu dünya kupasında 3 bronz madalya 2006 yılında italyada yapılan 11. Arupa wushu şampiyonasında 4 altın 1 gümüş 3 bronz madalya alınmıştır.

Kung Fu Stilleri
* Shaolin
* Wing Chun
* Taiçi


Kaynak: tr.wikipedia.org

Kayıtlı