Kayıt Ol
 
Sitemizde Verdigimiz Porgram indirme linkleri Çalışmıyorsa KIRIK LİNK BİLDİR yazısına tıklayınız...

İnsan embriyosundan ilk kök hücre
Okunma sayısı 1776 defa
20 Şubat 2018, 23:33:28
Güney Koreli bilim insanları, hasta ya da yaralı kişiler üzerinde kullanılabilecek, insan embryonundan ilk kök hücreleri ürettiklerini açıkladı.

İnsandan alınan embriyodan kök hücre yaratılması organların yeniden üretilmesinde kullanılabilecek bir sistemin ilk adımı olacak. Ancak hemen değil, gelişmenin kısa sürede pratiğe yansıması uzun yıllar alacak. Elde edilen yeni bulgular, umut vadeden araştırmalar için devrim niteliğinde sayılıyor.
Güney Koreli bilim insanları hasta ya da yaralı kişiler üzerinde kullanılabilecek insan embryonundan ilk kök hücreleri ürettiklerini açıkladılar. Yapılan deneylerde gönüllülerden alınan cilt hücrelerinden elde edilen genetik bilgilerin, bu kişilerle ilşkisi olmayan gönüllülerden alınan yumurtalara nakledilmesi sonucunda istenen herhangi bir doku türüne çevrilebilecek kök hücre kültürleri elde edildi.
Bilim insanları, deneyin her tür organın yeniden üretilmesinde kullanılabilecek bir sistemin ilk adımı olduğunu belirtiyorlar.

KİMDEN GELDİĞİ ÖNEMLİ DEĞİL
Deney, kök hücre çalışmalarında çok önemli bir gelişme olarak niteleniyor. Elde edilen bu sonuç, geçen yıl yine Güney Koreli bilim insanlarının bir kadının genetik şifresinden elde ettikleri dokuları yine aynı kadının yumurtalarına nakletmesinden bir adım daha ileri gidiyor. Söz konusu deneyde 200 denemeden biri başarıya ulaşmıştı.
Son deneyin belki de en önemli kazancı, kök hücrelerin, kimden geldiğinin önemi olmaması. Kadın, erkek, genç yaşlı, herhangi bir gönüllüden alınan örnekler benzer sonuçlar verebiliyor.

ORGANLAR YENİDEN ÜRETİLEBİLECEK
Deneylerde amaç, farklı hastaların bağışıklık sistemi tarafından reddedilmeyecek, bir anlamda kişiye özel dokular üretebilmek. Bu gelişmeye rağmen, Parkinson, şeker hastalığı ya da genetik bağışıklık sistemi bozukluğu nedeniyle rahatsız olan kişilere organ ya da doku nakli yapılması daha çok uzun zaman alacak. Ancak elde edilen veriler, bilim adamlarına yeni bir düşünce sisteminin yolunu açıyor.
Yeni kök hücreler üreten bilim adamları, bu sistemle, hastalıkları erken aşamalarda tedavi edebilmenin yolları üzerinde çalışmalarını, hastalığın nasıl ve ne kadar zarar verdiği yolundaki araştırmalarını hızlandıracak


Kayıtlı