Kayıt Ol
 
Sitemizde Verdigimiz Porgram indirme linkleri Çalışmıyorsa KIRIK LİNK BİLDİR yazısına tıklayınız...

Sinemada 5D devrimi
Okunma sayısı 1928 defa
14 Şubat 2018, 02:08:05
3 boyutludan sonra 5 boyutlu film izlemeye de hazırlıklı olun
3 boyutlu filmler yeni yeni yaygınlaşmaya başlarken şimdi de 5 boyutlu filmler izleyicilerle buluşuyor.


Sinemada 3 boyutlu (3D) filmler son dönemde yeni yeni yaygınlaşmaya başlarken, izleyiciler şimdi de, hareketli bir platformda izlenen ve oynayan filme uygun olarak rüzgar üfleyip, su püskürten “5D Sinema” ile tanışıyor.

Adana'da 5 boyutlu sinema keyfini sunan firmanın yetkilisi Lokman Küçükdağlı, yaptığı açıklamada, 5D sinemanın aslında gelişmiş bir simülatör olduğunu kaydetti.

5D sinemada, bilgisayarda hazırlanmış 6-7 dakikalık filmlerin gösterildiğini ifade eden Küçükdağlı, şöyle devam etti: “Şu anda 5 film seçeneği var. Bunlardan birini seçip izleyebiliyorsunuz. Heyecan ve adrenalin yaşıyorsunuz. Önünüzdeki perdede özel gözlüklerle izlenen 3 boyutlu bir film oluyor. Oturduğunuz platform da perdedeki görüntüye uygun şekilde hareket ediyor ve sarsılıyor. Filmde bir araçtaysanız hızlandığında yüzünüze ya da vücudunuza rüzgar üflüyor ya da ıslak bir mekandaysanız su sıçrıyor. Bunlar tamamen filmin içeriğine göre gerçekleşiyor. Filmdeki olayları size görüntü ve his olarak yaşatıyor. Bire bir gerçekçilik sunuyor.”

Her yaştan kişinin 5D sinemaya gidebileceğini belirten Küçükdağlı, şunları kaydetti: “Uzay Yolu adlı filmde, hız trenine biniyorsunuz ve tren filmde 150-200 kilometre hız yapıyor. Oturduğunuz platformda bu hızı, hareketi, rüzgarı ve suyu hissediyorsunuz. Okyanus macerası adlı filmde de okyanus derinliklerine dalıyor, köpek balıkları, pirana balığı ve su altı yaratıklarıyla maceraya sürükleniyorsunuz. Bunlar dışında, korku tüneli, rollercoaster safari ve uzayda yarış adlı filmler de mevcut.”

Ücretin ise kişi başı 7,5 TL olduğunu ifade eden Küçükdağlı, “Filmlerin süresi 6-7 dakika olunca, normal sinema gibi düşünüldüğünde kısa görünüyor ama izleyenler, filmi izledikten sonra oldukça uzun sürdüğünü söylüyorlar. Heyecan ve adrenalini sevenler ise 'yetmedi doymadım' diyebiliyor. Türkiye'de İstanbul, Ankara, Antalya, Samsun, Malatya ve Gaziantep'le birlikte Adana'da toplam 12 adet bulunan 5D sinemaya bir kez gelip adrenalinini yaşayan, diğer 4 filmi izlemek için mutlaka geliyor” diye konuştu.

Küçükdağlı, 5D sinemanın izlendiği cihazın özelliklerine de değinerek, “Cihaz İtalyan firması ürünü. Kurulumu yaklaşık 750 bin TL gibi bir rakama mal oluyor. Zamanla çoğalacağından eminiz. Çünkü çok ilgi görüyor” dedi.

Normal sinemalarda olduğu gibi, bir sinema perdesi ve bu perdeye filmi yansıtan bir projektör bulunuyor. Animasyonlar 3D olduğu için, özel gözlüklerle izleniyor. İzleyicilerin oturduğu platform ise motorlarla hareket ettiriliyor ve 9 kişilik kapasiteye sahip. Hareketli olduğu için emniyet kemeri bağlanması gerekiyor. Ayrıca her izleyiciye ayrı ayrı hava üfleyen bir sistem ve tavandan su damlaları püskürten bir sistem mevcut.

Kayıtlı